Hoe het werkt

bovenstaand infographic is gepubliceerd in Duurzaam Bedrijfsleven
Kleinschalig Bijvoorbeeld in een woonwijk
Elektrische energie wordt omgezet in warmte en opgeslagen in het opslagmedium. Als efficiënt en betrouwbaar alternatief voor aardgas voor bedrijven of clusters van woningen.
Op ieder gewenst moment kan deze warmte worden gebruikt ten behoeve van verwarming en warmwater voorziening, met minimale aanpassingen van de bestaande “infrastructuur”.
Grootschalig Als input voor een elektrische centrale
Bijvoorbeeld het hergebruik van een stilgelegde kolencentrale.
Door de verbrandingswarmte uit steenkool te vervangen door de opgeslagen zonne-, en windenergie in een grootschalig CESAR systeem. De groene energie wordt opgeslagen in de vorm van warmte tot 500°C, hiermee kan elektriciteit worden opgewekt zonder CO2 uitstoot.
Proefopstelling
Om de performance van de opslagmethode te onderbouwen is er bij De Gasthuishoeve in Sint Oedenrode (Meierijstad) een proefopstelling gebouwd voor opslag van 10.000 kWh duurzaam opgewekte elektrische energie, in de vorm van warmte.
De energie van 50 PV zonnepanelen wordt in de zomer opgeslagen en zal gedurende de winter de verwarming verzorgen van een woning.
Animatie opbouw CESAR systeem
De 20 foot container, met daarin 300m spiraalvormige buizen en 40 m3 basalt, is geheel ingepakt in een dikke laag steenwol, waardoor de warmte langdurig beschikbaar blijft.
De functie van deze buizen is tweeledig:
- Het gelijkmatig toevoeren van elektrische energie die door de buiswanden wordt omgezet in warmte, die wordt opgeslagen in het opslag medium
- Het ‘on demand’ terug leveren van de warmte, dagen, weken, seizoenen later
In het basalt bevinden zich 40 temperatuursensors om de opslag van de energie te monitoren.
Door voortschrijdend inzicht zijn andere keuzes gemaakt in de materialen voor het opslagmedium.
Nu wordt gebruik gemaakt van beton met daarin 80% schone staalslakken. Hierdoor stijgt het soortelijk gewicht en daarmee ook de opslag capaciteit van 250 naar 300 kWh per m3.