Proefopstelling

Om de performance van de opslagmethode te onderbouwen is er bij De Gasthuishoeve in Sint Oedenrode (Meierijstad)  een proefopstelling gebouwd voor opslag van 10.000 kWh duurzaam opgewekte elektrische energie, in de vorm van warmte.

De energie van 50 PV zonnepanelen wordt in de zomer opgeslagen en zal gedurende de winter de verwarming verzorgen van de evenementenhal.

Animatie opbouw CESAR systeem

De 20 foot container, met daarin 300m spiraalvormige buizen en 40 m3 basalt, is geheel ingepakt in een dikke laag steenwol, waardoor de warmte langdurig beschikbaar blijft.

De functie van deze buizen is drieledig:

  1. Het gelijkmatig toevoeren van elektrische energie die door de buiswanden wordt omgezet in warmte, die wordt opgeslagen in het opslag medium
  2. Het ‘on demand’ terug  leveren  van de warmte, dagen, weken, seizoenen later
  3. Nadat er energie is afgenomen kan via circulatie in de buizen de resterende warmte weer gelijkmatig worden verdeeld en kan het systeem weer worden ‘geladen’

In het basalt bevinden zich 40 temperatuursensors om de opslag van de energie te monitoren.

Door voortschrijdend inzicht zijn  andere keuzes gemaakt in de materialen voor het opslagmedium. 

Nu wordt gebruik gemaakt van een licht soort beton met daarin 80% schone staalslakken.  Hierdoor stijgt het soortelijk gewicht en daarmee ook de opslag capaciteit van 250 naar 300 kWh per m3. 

De proefopstelling