Een Cesar warmte-accu werkt via een voortdurend proces van warmte opslaan en warmte onttrekken. Elektrische energie uit zonnepanelen, windmolens of uit het overbelaste elektriciteitsnet wordt op de roestvrijstalen buizen aangesloten volgens het principe van de gloeilamp. Via de buiswand wordt de warmte afgegeven aan de kern van de accu.
Warmte veilig opslaan
De warmte-accu is een veilig opslagreservoir, optimaal geïsoleerd en gevuld met opslagmaterialen met een hoge energiedichtheid.
Het opslagmedium absorbeert de aangevoerde warmte en houdt deze gedurende lange tijd vast, denk hierbij aan seizoenen. De warmte-accu bereikt hierdoor in de kern een temperatuur van ongeveer 450 graden Celsius. De isolerende schil voorkomt dat de warmte verloren gaat of aan de buitenzijde voelbaar is.
Door met ventilatoren koude lucht door de buizen te stuwen, wordt de warmte uit de warmte-accu naar buiten geblazen. De lucht gaat naar een met water gevuld buffervat, met daarin een warmtewisselaar. Die houdt het water op elke gewenste bedrijfstemperatuur.
Dit water kan op elk moment worden gebruikt voor het rechtstreeks verwarmen van onder andere woningen, fabrieken en kassen. De warmte-accu en het buffervat staan nabij het te verwarmen object. Er gaat tijdens het transport nauwelijks energie verloren.
Het hele jaar door betaalbare energie
Het resultaat van de Cesar warmte-accu is verbazingwekkend: het hele jaar door betaalbare energie van zon en wind én overtollige energie van het overbelaste elektriciteitsnet, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en dus zonder CO2-uitstoot.
De ideale combinatie van type opslagmateriaal, omvang en mate van isolatie, wordt bepaald door het vermogen dat de Cesar warmte-accu dient te leveren. Lees er hier meer over.