Antwoorden op veel voorkomende vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veel voorkomende vragen, uitgesplitst in categorieën. Staat jouw vraag er niet tussen, stuur ons dan een bericht. Je krijgt dan snel antwoord.


1. Algemeen

Wat betekent Cesar?
Cesar staat voor Centralized Energy Storage And Recovery. Hij wordt ontwikkeld door NICE developments bv, het bedrijf van Cees van Nimwegen. Op de Cesar warmte-accu rust Europees patent nr. 3130875.


2. Wanneer is een Cesar warmte-accu interessant?

2a. Voor welk type projecten is de Cesar warmte-accu geschikt?
Een Cesar warmte-accu is zeer geschikt voor nieuwbouw en renovatie woonlocaties. Maar hij kan ook worden toegepast op/in industriële locaties en fabrieken en is geschikt voor de akkerbouw, veeteelt en tuinbouw. Het besparingspotentieel ten opzichte van andere energie-opslagsystemen is enorm.

2b. Is een Cesar warmte-accu geschikt voor een appartementencomplex of flat?
Hier is een Cesar warmte-accu ideaal! Er is dan namelijk vaak sprake van een efficiënt en kort warmtenet. Hierdoor blijven warmteverliezen door transport tot een minimum beperkt.

2c. Is een Cesar warmte-accu geschikt voor één woning?
Nee, daarvoor is deze niet geschikt. Een Cesar warmte-accu is rendabel vanaf een warmtebehoefte van 10.000 m3 gas. Ter vergelijking: een gemiddelde eengezinswoning verbruikt jaarlijks tussen de 1.000 en 1.300 m3 gas.

Bij een gasbehoefte groter dan 10.000 m3 gas wordt een Cesar warmte-accu rendabel. Dat is omgerekend ongeveer de warmtebehoefte van Ecodorp Boekel. Hier voorzien wij 36 woningen van CO2-vrije warmte via één Cesar warmte-accu.

Hoe groter de opstelling c.q. het volume van de Cesar warmte-accu, hoe hoger het rendement. Dit varieert van 70 tot wel 90 procent bij een opstelling van 500 MWh of groter. Dit heeft te maken met de verhouding tussen opslagcapaciteit en isolatie (inhoud groeit met 3e macht, oppervlakte met 2e macht).

 

3. Cesar in een bestaande kelder

Is een oude kelder/gierput een goede plek voor een Cesar warmte-accu?
Dat is in principe mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de kelder/gierput diep genoeg moet zijn. Vaak is de besparing die hier kan worden gerealiseerd minder dan nieuwbouw.

 

4. Rendement

4a. Hoe hoog is het rendement van een Cesar warmte-accu?
Afhankelijk van het formaat varieert het rendement van 70 procent bij een kleine opstelling (opslag 100 MWh) tot 90 procent bij een zeer grote opstelling (opslag 400/500 MWh). Dit is het rendement over een heel jaar: lente, zomer, herfst en winter.

Het rendement van een Cesar warmte-accu neemt dus onevenredig toe met het formaat. Dit heeft te maken met de samenhang tussen groei inhoud en oppervlakte (inhoud: 3e macht, oppervlakte 2e macht).

4b. Vanaf welke projectomvang rendeert een Cesar warmte-accu?
Een Cesar warmte-accu is een grootschalige vorm van energieopslag. Een Cesar rendeert vanaf ongeveer 10 bestaande rijtjeswoningen, 30 nieuwbouwwoningen of 60 nieuwbouwappartementen.

Voor individuele woningen is een Cesar warmte-accu niet interessant.

4c. Ben je met een Cesar warmte-accu niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet?
Een Cesar warmte-accu is bedoeld om te voorzien in warmte. Denk aan verwarmen via de radiatoren en aan vloerverwarming.

 

5. Elektriciteit terugwinnen

Kun je met de warmte van een Cesar warmte-accu weer elektriciteit maken?
Dat is mogelijk. Maar dit is alleen rendabel bij grootschalige Cesar-projecten. Vanaf bijv. 5 GWh opslag grootte.

 

6. Een Cesar warmte-accu opladen

6a. Waarmee kun je de Cesar warmte-accu laden?
Een Cesar warmte-accu wordt rechtstreeks vanuit zonnepanelen of windturbines geladen, zonder omvormers. Bovendien kan er geladen worden vanuit de onbalansmarkt (peak shaving). Met deze vorm van laden kan het opslagmedium met maximaal 50 procent worden verkleind.

6b. Kun je tegelijk energie laden en warmte leveren?
Ja, dat kan. Ook in de maanden waarin warmte nodig is, kan energie worden geladen. In verband met het rendement adviseren wij een minimale opslagcapaciteit van 80 MWh.

 

7. Gebruik met traditionele radiators

Kan een Cesar warmte accu ook worden op traditionele radiators?
Dat kan. Bij overstap van gas naar de warmte-accu moet in de woningen alleen de gasketel worden afgeschakeld. Hierna wordt de woning aangesloten op de warmwatervoorziening van de Cesar warmte-accu.

 

8. Cesar nabij een bestaande woonomgeving

Kan een Cesar warmte-accu nabij een bestaande woonomgeving worden geplaatst?
Jazeker. Er moet wel voldoende ruimte zijn voor een centrale plek, om zo een efficiënt warmtenet mogelijk te maken.

De minimale maat is L x B x H                   14 m x 14 m x 8 m (energieopslag 150 MWh).

 

9. Veiligheid

Hoe veilig is een Cesar warmte-accu?
Uitermate veilig. Ook de brandweer beoordeelt de Cesar warmte-accu officieel als zeer veilig. Dit wordt bevestigd door ODBN, de Omgevingsdienst Brabant Noord.

 

10. Terugverdientijd

Op welke termijn verdient een Cesar warmte-accu zich terug?
De terugverdientijd van de warmte-accu is afhankelijk van het gebruiksdoel. Daar komt bij dat de gasprijzen sterk fluctueren. Vergelijk je een Cesar warmte-accu met de kosten van 1 m3 gas (maart 2022), dan is deze al binnen vijftien jaar terugverdiend. Bij energie uit de onbalansmarkt pakt deze termijn veel gunstiger uit.

 

11. Opbouw

Hoe is de warmte accu opgebouwd?
Zie voor het antwoord op deze vraag de animatie.

 

12. Bouwmaterialen

12a. Welke bouwmaterialen worden gebruikt?
Een Cesar warmte-accu bestaat in grote lijnen uit cellenbeton, steenwol, roestvrijstalen buizen, beton met 80 procent staalslakken als opslagmedium. En elektronische componenten voor de technische ruimte. Per gebruiksdoel van een warmte-accu wordt bekeken welk opslagmedium het meest geschikt is.

12b. Is er nog elektriciteit nodig als het systeem eenmaal draait?
Alleen de ventilatoren vragen nog elektriciteit. Het systeem is erop berekend dat zo weinig mogelijk energie nodig is om warmte aan het opslagmedium te onttrekken. Hiervoor is nog maar 1 MWh nodig.

 

13. CO2-belasting tijdens bouw

Hoe hoog is de CO2-belasting tijdens de bouw?
Gemiddeld genomen is de CO2-belasting van de bouw (incl. materialen) binnen 1,5 jaar terugverdiend. Daarna draait de warmte-accu helemaal CO2-vrij.

 

14. Het bouwproces

14a. Wat betekent TLR?
Dit staat voor Technology Readiness Level. TLR is de indeling die veel Nederlandse en Europese subsidieregelingen aanhouden bij het verstrekken van subsidie. De Cesar warmte-accu heeft level 9, het hoogste niveau (marktintroductie). Dit betekent dat de technologie van een Cesar warmte-accu nu klaar is om te worden besteld en gebouwd, en dat tal van subsidies mogelijk zijn. Ook RVO maakt gebruik van TRL bij diverse subsidieregelingen.

14b. Kan ik zelf een warmte-accu bouwen?
Met enige bouwervaring kun je zelf een warmte-accu bouwen. Waar het de techniek aangaat is begeleiding wel noodzakelijk. De Cesar warmte-accu zelf is gepatenteerd.

 

15. Patent

Is de Cesar warmte-accu gepatenteerd?
De Cesar warmte-accu heeft een Europees patent (juli 2018, nr. 3130875).

 

16. Prijs

Wat is de richtprijs voor een Cesar warmte-accu?
Bij een minimale omvang (opslag 100 MWh) geldt een richtprijs van € 400.000

 

17. Bezoeken

Kan ik naar een Cesar warmte-accu komen kijken?
Vanaf het moment dat het opladen van de warmteaccu start, zijn geïnteresseerden van harte welkom. Het opwarmen van de Cesar warmte-accu gaat rond juni 2023 van start. Wil je dit met eigen ogen zien? Laat een bericht achter en wij nemen contact op.