Projecten

Van Laarhoven Combinatie b.v. Architectuur & Landschap

CESAR in Ecodorp Boekel

Het CESAR systeem / de Basalt Accu, het efficiënte en betrouwbare alternatief voor aardgas.

In het in aanbouw zijnde Ecodorp zal de warmtevoorziening worden uitgevoerd door middel van zonnepanelen in combinatie met het CESAR systeem.

Hiermee  wordt de opgewekte elektrische energie van 600 PV panelen in de vorm van warmte opgeslagen in de Basalt Accu. Hiermee wordt dit dorp van 36 woningen gedurende de winterperiode via een warmtenet van warmte voorzien.   

De animatie hierboven neemt u mee in de bouw van de Basalt Accu voor Ecodorp Boekel.   (gemaakt met Kinemac van Softobe)

Kleinschalige toepassing

Als duurzame en efficiënte verwarming voor woonwijken en bedrijven.

Met dit systeem wordt elektrische energie opgeslagen in de vorm van warmte bij een hoge temperatuur (in basalt). De energie wordt terug geleverd via een warmtenet bij een lagere temperatuur. Hiermee kan direct het bestaande verwarmingssysteem worden gebruikt, waardoor de investering laag kan blijven.

Grootschalige toepassing

Het CESAR systeem als input voor een elektrische centrale.
 
Een grootschalig opslagsysteem, denk aan 200.000 M3 basalt kan door zijn hoge temperatuur gebruikt worden als input voor een kleine elektrische centrale. Op deze manier fungeert het als opslagsysteem van duurzaam opgewekte elektriciteit. De netto opslagcapaciteit kan dan 20 mlj. kWh zijn. Het verlies door het omzetten van warmte naar elektriciteit is dan wel hoog, echter de verliezen kunnen goeddeels als warmte alsnog gebruikt worden via een warmtenet.